top of page

STAP PER STAP NAAR EEN

GEZONDE EN ACTIEVE LEVENSSTIJL

Hou rekening met jouw gezondheidsproblemen. Heb je een blessure, hartproblemen, ademhalingsmoeilijkheden, of andere gezondheidsproblemen, neem dan eerst contact op met uw huisarts of vraag persoonlijk raad aan Bodypoint voor je start met het veranderen van je bewegingsgedrag.

1

oie_WEYIgl5x2wni.png

Huidige situatie

Probeer voor jezelf de situatie die zich momenteel voordoet te schetsen. Dit wil zeggen dat je moet gaan bekijken hoeveel je al beweegt en hoeveel tijd en moeite dit kost. Daarnaast zou je op de volgende vraag een duidelijk antwoord moeten kunnen formuleren: Waarom wil ik mijn bewegingsgedrag veranderen?

Stel een bewegingsdagboek op! De bedoeling van een bewegingsdagboek is om al het sedentaire gedrag (=stilzitten) en bewegingsgedrag te noteren. Focus ligt dus op noteren van gedrag: wanneer doe ik wat en voor hoe lang. Dit is een vorm van self-monitoring waar je beter inzicht krijg in jouw gedrag. Hieronder vind je een document waar je je bewegingsgedrag voor een week kunt bijhouden. 

2

Hindernissen en hulpbronnen

Het is ook belangrijk om voor jezelf duidelijk te maken wat jouw hindernissen en hulpbronnen kunnen zijn bij het veranderen van het bewegingsgedrag. Dit zijn zaken die je moet meenemen bij het opmaken van je actieplan. Mogelijke hindernissen kunnen zijn: een slecht werkschema of geen discipline hebben. Bij het zoeken van hulpbronnen kan je nadenken over het verleden. Wat heeft je toen geholpen om een bepaald gedrag te stellen. Mogelijke hulpbronnen kunnen zijn: het hebben van een sportpartner of een goede planner zijn.

3

Gewenste situatie

Hier stel je jezelf de vraag wat je wil bereiken. Maak voor jezelf doelstellingen op die specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden zijn.

Een mogelijke doelstelling om stilzitten te verminderen kan zijn: Elke 30 minuten het stilzitten onderbreken. Mogelijke doelstellingen rond 'voldoende bewegen' kunnen zijn:

  • 10 000 stappen per dag

  • 30 minuten per dag bewegen aan matige intensiteit

  • 3 keer per week 30 minuten intensief gaan trainen

4

Actieplan

Nadat alle doelen geformuleerd zijn, kom je automatisch tot een actieplan. Dit actieplan is een persoonlijk beweegplan. De volgende stap is om dit beweegplan schematisch neer te schrijven. Het is namelijk zo dat de kans dat goede intenties werkelijk tot uitvoer gebracht worden, groter is als ze heel concreet op papier staan.

Schrijf ook een back-up plan. Want wat als het slecht weer is op het moment dat er een fietstocht gepland stond? Met een concreet alternatief is er meer kans dat er op die dag toch bewogen wordt. Tot slot kan het helpen om het beweegplan op een duidelijk zichtbare plaats te hangen.

oie_WEYIgl5x2wni.png

Hieronder vindt u een document waar je jouw actieplan kunt opstellen.

bottom of page