top of page

Er is al zoveel geschreven over gezonde voeding, maar wat is nu een gezond eetpatroon? Tegenwoordig zie je door de bomen het bos niet meer. Alle regeltjes over wat we moeten en vooral niet mogen eten zijn eindeloos. Veel voedingsgoeroes vergeten één essentieel punt en dat is de realiteit. Het leven is nu eenmaal hectisch en iedereen heeft het druk. Heb jij de wilskracht om je te verzetten tegen alle verleidingen van onze dikmakende maatschappij? Toch is een gezond eetpatroon realistisch en kunnen we hier als mens naar streven. 

Ja, tuurlijk is het belangrijke om rekening te houden met de objectieve wetenschappelijke kennis over gezonde voeding maar vergeet niet, elk lichaam en elk leven is uniek! Onze levensstijl wordt beïnvloed door patronen en gewoontes.

Je zal jezelf dus moeten training in gezond eten want oefening baart kunst. Toch wil ik u voldoende achtergrondkennis meegeven om dit te kunnen toepassen in jouw gezond eetpatroon. 

bouwstenen

De voedingsstoffen zijn de bouwstenen van de voedingsmiddelen. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij tal van lichaamsfuncties die nodig zijn voor de levensprocessen van de mens, zoals opbouw en herstel van het lichaam, energievoorziening en het regelen van verschillende processen die in het lichaam plaatsvinden.

De voedingsstoffen worden in macro- en micronutriënten verdeeld.

Macronutriënten

Macronutriënten komen in grote hoeveelheden in het lichaam voor. De groep bestaat uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Allemaal hebben we dezelfde fundamentele macronutriënten nodig, maar zoals eerder vermeld is elk lichaam anders en geldt dus voor iedereen andere verhoudingen. Onze behoeften variëren naar gelang van onze individuele metabolische vereisten, leeftijd, werkzaamheden en erfelijke eigenschappen. 

​

Eiwitten

​

Na water is eiwit, of proteïne, de substantie die het meest voorkomt in het lichaam. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam voor spieren en huisweefsel maar ook van hormonen, enzymen, antilichamen en bloed. Eiwitten onderscheiden zich chemisch van koolhydraten en vetten door het voorkomen van o.a. stikstof. Ze zijn opgebouwd uit meerdere aminozuren. Aminozuren zijn bouwsteentjes van het lichaam. Zo bepalen verschillende combinaties van aminozuren de vorm van bijvoorbeeld de botten, tanden en de huid. 

Eiwitten leveren bij de verbranding in het lichaam ook energie. Bij verbranding van 1 gram eiwit komen 4 kilocalorieën*  energie vrij.

Eten en drinken leveren energie die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren.
De hoeveelheid energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën of kilojoules.
1 kilocalorie = 4,2 kilojoules.

​

Wat is nu de aanbeveling van eiwitten per dag: van de dagelijkse aanbevolen energie wordt best 10-15% via eiwitten ingenomen. Maar te hoge eiwitconsumptie kan voor verzuring in het lichaam zorgen, wat negatief is voor biochemische processen.

​

Koolhydraten

​

Koolhydraten, ook wel suikers genoemd, leveren het lichaam energie. Er zijn verschillende groepen omdat deze op verschillende manieren kunnen voorkomen in de voeding. Ten eerste de enkelvoudige koolhydraten ze zijn erg klein en kunnen niet kleiner gemaakt worden. Monosachariden zijn gemakkelijk oplosbaar in water en worden daardoor ook gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Er zijn drie soorten enkelvoudige koolhydraten:

  • Glucose (druivensuiker) komt in vruchten voor, met name in druiven en honing. 

  • Fructose (vruchtensuiker) komt voor in fruit en in honing. 

  • Galactose is een bouwsteen van het tweevoudige koolhydraat lactose (melksuiker) en galactose komt niet los in de natuur voor.

​

Ten tweede vormen twee stukjes enkelvoudige koolhydraten die aan elkaar vastzitten de tweevoudige koolhydraten. Er zijn drie verschillende tweevoudige koolhydraten die in de voeding voorkomen:

  • Sacharose (riet- of bietsuiker) bestaat uit twee enkelvoudige suikers; glucose en fructose. Sacharose wordt in het huis veel gebruikt.

  • Lactose (melksuiker) is opgebouwd uit glucose en galactose en is niet zo zoet als sacharose. Lactose is het enige dierlijke koolhydraat dat in de voeding voorkomt.

  • Maltose (moutsuiker) komt vrijwel niet in de voeding voor, alleen in bier. 

​

​Ten derde zijn de meervoudige koolhydraten opgebouwd uit meerdere enkelvoudige koolhydraten. Hier zijn opnieuw drie vormen die in voeding voorkomen:​

  • Zetmeel is opgebouwd glucose en komt voor als reservevoedsel in zaden, knollen en wortels. 

  • Glycogeen (dierlijk zetmeel) is opgebouwd uit vele stukken glucose. 

  • Voedingsvezels zijn onverteerbare koolhydraten, wat wil zeggen dat zij niet door het lichaam kunnen worden afgebroken. Toch hebben voedingsvezels een belangrijke functie in de darmen. Voedingsvezels kan men onderverdelen in onoplosbare voedingsvezels en oplosbare voedingsvezels.

​

Het lichaam heeft de aanbeveling van 40 en 70% koolhydraten nodig om de organen werkend te houden. Als er te weinig koolhydraten worden gegeten, kunnen de organen niet goed werken. Het lichaam zal dit tekort aanvullen door ’zelf’ koolhydraten te gaan maken. Dit doet het lichaam door spiereiwit te gebruiken als energiebron. Dit betekent dat het lichaam spieren en in het uiterste geval ook organen moet afbreken om aan koolhydraten te komen. Dit zal gebeuren wanneer men een aantal dagen achter elkaar te weinig tot geen koolhydraten binnenkrijgt.

​

Vetten

​

Vetten voorzien in de meest geconcentreerde vorm van energie. Waneer ze in het lichaam verbrand worden, leveren ze 9 kcal per gram. Veel mensen neigen om vetten te vermijden maar ALLE macronutriënten zijn van vitaal belang. Vet is bijvoorbeeld de enige stof die de activiteit van de galblaas stimuleert. Vetten spelen een rol in het transport door het spijsverteringsstelsel en helpen vitamine A, D, E en K en het calcium te absorberen. 

Er zijn twee soorten vetzuren: de verzadigde en onverzadigde. â€‹De verzadigde vetten zijn slechte vetten, ze verhogen namelijk het cholesterolgehalte in het bloed. Cholesterol is een vetachtige stof die voorkomt in dierlijk vet, het bevat geen vetzuren. Het is een essentieel onderdeel van de celmembraan, het is belangrijk voor een goede functie van het zenuwstelsel en vormt de basis van steroïde hormonen. Daarnaast zijn er de onverzadigde vetten, dit zijn de goede vetten want ze dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. 

De essentiële vetzuren zijn Omega 3 en omega 6. Ze zijn essentieel voor het goed functioneren van het lichaam maar worden niet door ons lichaam aangemaakt en moeten dus via de voeding opgenomen worden.

Micronutriënten

Van de micronutriënten heeft het lichaam veel minder dan macronutriënten nodig. De micronutriënten dienen echter elke dag met de voeding ingenomen te worden. Mineralen, spoorelementen en vitamines behoren tot macronutriënten.

​

Vitaminen

​

Vitaminen bevallen geen kcalorieën en leveren geen energie. Ze dragen dus niet bij tot de gewichtstoename maar zijn wel uiterst belangrijke bestanddelen van enzymen en de organische katalysatoren. Bij gebrek aan vitamines lopen de opbouw- en afbraakprocessen in het lichaam onvolledig. Je hebt twee soorten vitamines:

  • Wateroplosbare vitamines (B en C)

  • Vetoplosbare vitamines (A, D, E en K)

​

Mineralen en spoorelementen

​

Dit zijn onmisbare bouwstoffen voor de groei en het herstel van lichaamsweefsels. Er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen mineralen en spoorelementen. Dat heeft te maken met de hoeveelheid die het lichaam dagelijks nodig heeft: voor mineralen gaat het om grammen, bij spoorelementen om micro- of milligrammen. Mineralen en spoorelementen zijn essentiële voedingsstoffen. Mineralen en spoorelementen kunnen niet door het lichaam zelf gemaakt worden en dienen dagelijks met de voeding opgenomen te worden. Ook de behoefte aan mineralen en spoorelementen kan per persoon verschillen.

De aanbeveling voor mineralen en spoorelementen is:

  • Mineralen: dagelijkse behoefte > 100 mg

  • Spoorelementen: dagelijkse behoefte < 100 mg

bottom of page